How To Reduce Uric Acid in Winter - सर्दियों में यूरिक एसिड कैसे कम करें
How To Reduce Uric Acid in Winter
- सर्दियों में यूरिक एसिड कैसे कम करें
Make
distance from 5 foods in winter, uric acid deposited in the joints will come
out on its own
How to control Uric Acid:
Increase in uric acid level in winter can cause severe joint pain. If you want
to avoid gout and its severe pain, then you should reduce or stop consuming
these things in cold weather.
Uric acid is a waste
product made in the body. It is usually formed when the body metabolizes a
substance called purine. Purine is a naturally occurring substance in the body,
but it is also found in a variety of foods. Well, uric acid comes out of the
body with urine, but when the kidneys are unable to remove it, then its level
starts increasing in the body, which can later lead to many problems including
gout, kidney stones.
Winter season becomes a
problem for people suffering from uric acid as the symptoms of uric acid like
pain, stiffness, stiffness and rigidity take a severe form in cold. What are
the ways to reduce uric acid? You should take special care of food and drink
during the winter season. There are many food items that aggravate the problem
while many can give you relief and you need to stay away from them. Avoiding
certain foods from the diet may help reduce these symptoms and provide some
relief in the meantime.
Disadvantages of increasing uric acid
The biggest danger of
increasing uric acid in the body is manifested in the form of gout. This is a
condition in which uric acid gets deposited around the joints. It causes severe
gout-like pain because tiny crystals form from uric acid, causing extreme
stiffness around the joints. These crystals can sometimes reach the kidneys and
heart, which can be serious for health.
Sweetened Beverages:
Sweetened beverages are high in fructose. The biggest disadvantage of fructose is that it increases the risk of gout. Stay away from all sugary drinks in winters. Some fruits also contain this element, although its quantity in fruits is less.
Beer or Wine:
Use alcohol judiciously at Christmas and New Year parties in winter. According to a study published on NCBI, alcohol has a high purine content. If you frequently consume alcohol, then uric acid is sure to increase and along with it the symptoms will also increase.
Meat and Seafood:
If you are suffering from uric acid or want to avoid it, then you should reduce or stop the consumption of red meat, organ meat, seafood like sardines, anchovies, mackerel because they contain high amount of purine. It's best to limit it to once a week.
These vegetables are also harmful:
There is a variety of vegetables in the winter season, but you should avoid consuming all vegetables if you are suffering from uric acid. According to a report by NHI, asparagus, spinach, cauliflower, mushrooms, green Vegetables like peas are full of purines and can increase uric acid levels.
Disclaimer:
This article is for general information only. It cannot be a substitute for any
medicine or treatment in any way. Always consult your doctor for more details.
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ठंड में 5 फूड से बना लें दूरी, खुद बाहर निकल जाएगा जोड़ों में जमा यूरिक एसिड
How to control Uric Acid: सर्दियों
में यूरिक एसिड लेवल बढ़ने से जोड़ों में गंभीर दर्द हो सकता है। अगर आपको गाउट और उससे
होने वाले गंभीर दर्द से बचना है, तो ठंड के मौसम में आपको इन चीजों का सेवन कम या
बंद कर देना चाहिए।
यूरिक एसिड (Uric Acid) शरीर में बनने वाला एक अपशिष्ट पदार्थ होता है। यह आमतौर पर तब बनता है, जब शरीर प्यूरीन नामक पदार्थ का चयापचय करता है। प्यूरीन शरीर में प्राकृतिक रूप से पाया जाने वाला पदार्थ है, लेकिन यह विभिन्न प्रकार के खाद्य पदार्थों में भी पाया जाता है। वैसे तो यूरिक एसिड पेशाब के साथ शरीर से बाहर निकल जाता है, लेकिन जब किडनियां इसे बाहर नहीं निकाल पाती हैं, तो शरीर में इसका लेवल बढ़ने लगता है जिससे बाद में जाकर गाउट, किडनी की पथरी सहित कई समस्याएं शुरू हो सकती हैं।
यूरिक एसिड से पीड़ित लोगों के लिए
सर्दियों का मौसम मुसीबत बन जाता है क्योंकि ठंड में दर्द, जकड़न, अकड़न और कठोरता जैसे
यूरिक एसिड के लक्षण गंभीर रूप ले लेते हैं। यूरिक एसिड को कम करने के उपाय क्या हैं?
सर्दियों के मौसम में आपको खाने-पीने का विशेष ध्यान रखना चाहिए। कई ऐसे खाद्य पदार्थ
हैं, जो समस्या को बढ़ा देते हैं जबकि कई आपको आराम दे सकते हैं और आपको उनसे दूर रहने
की जरूरत है। आहार से कुछ खाद्य पदार्थों से परहेज करके इन लक्षणों को कम करने और इस
दौरान कुछ राहत प्रदान करने में मदद मिल सकती है।
यूरिक एसिड बढ़ने के नुकसान:
शरीर में यूरिक एसिड बढ़ने का सबसे
बड़ा खतरा गाउट के रूप में प्रकट होता है। यह एक ऐसी स्थिति है जिसमें यूरिक एसिड जोड़ों
के आसपास जमा हो जाता है। इसमें गठिया की तरह गंभीर दर्द होता है क्योंकि यूरिक एसिड
से छोटे-छोटे क्रिस्टल का रूप ले लेता है, जिससे जोड़ों के आसपास बहुत अधिक कठोरता
पैदा हो जाती है। यह क्रिस्टल कई बार किडनियों और दिल के तक पहुंच सकते हैं, जो सेहत
के लिए गंभीर हो सकता है।
मीठे पेय पदार्थ:
मीठे पेय पदार्थों में फ्रुक्टोज की
मात्रा अधिक होती है। फ्रुक्टोज का सबसे बड़ा नुकसान यह है कि यह गाउट का जोखिम बढ़ाता
है। सर्दियों में चीनी से बनने वाले सभी पेय पदार्थों से दूर रहें। कुछ फलों में भी
यह तत्व होता है हालांकि फलों में इसकी मात्रा कम होती है।
बीयर या शराब:
सर्दियों में क्रिसमस और न्यू इयर
की पार्टी में शराब का सेवन सोच-समझकर करें। NCBI पर प्रकाशित एक अध्ययन के अनुसार,
शराब में प्यूरीन की मात्रा अधिक होती है। अगर आप अक्सर शराब का सेवन करते हैं, तो
यूरिक एसिड बढ़ना निश्चित है और इसके साथ-साथ लक्षण भी बढ़ेंगे।
मीट और सीफूड
अगर आप यूरिक एसिड से पीड़ित हैं या
इससे बचना चाहते हैं, तो आपको रेड मीट, ऑर्गन मीट, सीफूड जैसे सार्डिन, एंकोवी, मैकेरल
का सेवन कम या बंद कर देना चाहिए क्योंकि इनमें प्यूरीन की मात्रा अधिक होती है। सप्ताह
में एक बार सीमित करना सबसे अच्छा होता है।
यह सब्जियां भी हैं हानिकारक
डिस्क्लेमर: यह लेख केवल
सामान्य जानकारी के लिए है। यह किसी भी तरह से किसी दवा या इलाज का विकल्प नहीं हो
सकता। ज्यादा जानकारी के लिए हमेशा अपने डॉक्टर से संपर्क करें।
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