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These 4 people must eat green chili daily, know the right way and benefits - इन 4 लोगों को रोज़ाना हरी मिर्च ज़रूर खाना चाहिए, जानें सही तरीका और फायदे

 


These 4 people must eat green chili daily, know the right way and benefits - इन 4 लोगों को रोज़ाना हरी मिर्च ज़रूर खाना चाहिए, जानें सही तरीका और फायदे

These 4 people must eat green chili daily, know the right way and benefits

Green chilies are there in all of our homes and we use them in making vegetables and salads. But, if we say that you should eat whole green chilies daily. So, why you ask? Actually, the benefits of eating whole green chillies are many. Firstly, green chillies contain vitamin A, vitamin C and vitamin B6. After this, it contains many antioxidants like capsaicin, carotene, cryptoxanthin, lutein and zeaxanthin which protect against lung and heart diseases. Apart from this, it contains amino acids, folic acid, citric acid and ascorbic acid, which are effective in increasing digestive enzymes and boosting immunity. That's why there are some diseases in which green chillies must be consumed. Come, let's know about those diseases. Eat green chili daily in these 4 problems:

01. High BP patient:

High BP patients must consume green chillies. This is because the blood vessels relax when they come in contact with the capsaicin found in green chillies. They feel relaxed. Also, its citric acid acts as a blood thinner, due to which the problem of high BP remains under control.

02. Osteoarthritis patients:

Green chillies are anti-inflammatory which means that they can help in relieving pain. Its use is considered very beneficial for patients with arthritis and osteoarthritis. It reduces swelling and pain in the bones, which gives relief to the patients of osteoarthritis. Also, green chillies are an excellent source of calcium which helps in keeping bones healthy and strong.

03. In Vitamin C deficiency:

Vitamin C deficiency weakens immunity and you become sensitive to any infection. In such a situation, consumption of green chillies rich in vitamin C removes the deficiency of vitamin C in the body and boosts immunity.

04. People with weak eye sight:

Vitamin A present in green chillies is one of the essential nutrients, which is helpful in increasing the eyesight. It protects against age-related deterioration of vision and reduces the risk of eye diseases like cataract.

The right way to eat green chillies:

Eat 1 or 2 green chilies raw by applying salt daily in lunch or dinner. If you are not used to eating it like this, then eat it with dry bread. Eating regularly in this way will save you from these problems or help in controlling these diseases.

Disclaimer: This article is for general information, before adopting any remedy, you must consult a doctor.

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इन 4 लोगों को रोज़ाना हरी मिर्च ज़रूर खाना चाहिए, जानें सही तरीका और फायदे

हरी मिर्च हम सभी के घरों में होती है और सब्जी बनाने और सलाद में हम इसका इस्तेमाल करते हैं। लेकिन, अगर हम कहें कि आपको रोजाना साबुत हरी मिर्च खाना चाहिए। तो, आप पूछेंगे क्यों? दरअसल, साबुत हरी मिर्च खाने के फायदे (green chilli benefits) कई हैं। पहले तो हरी मिर्च में विटामिन (green chilli vitamin) , विटामिन सी और विटामिन बी 6 होता है। इसके बाद इसमें  कैप्साइसिन, कैरोटीन, क्रीप्टोक्सान्थिन, लुटेन और जॅक्सन्थि जैसे कई ऐसे एंटीऑक्सीडेंट्स होते हैं जो फेफड़ों और दिल की बीमारियों से बचाते हैं। इसके अलावा इसमें एमिनो एसिड, फोलिक एसिड, सिट्रिक एसिड और एस्कोर्बिक एसिड होते हैं जो कि डाइजेस्टिव एंजाइम्स को बढ़ाने और इम्यूनिटी बूस्ट करने में कारगर है। इसलिए कुछ बीमारियां हैं जिनमें हरी मिर्च का सेवन जरूर करना चाहिए। आइए, जानते हैं उन बीमारियों के बारे में।

इन 4 समस्याओं में खाएं हरी मिर्च रोज़ाना:

01. हाई बीपी के मरीज को:

हाई बीपी के मरीजों को हरी मिर्च का सेवन जरूर करना चाहिए। ऐसा इसलिए कि हरी मिर्च में पाए जाने वाले कैप्साइसिन (capsaicin)  के संपर्क में आने पर ब्लड वेसेल्स शांत हो जाती हैं। ये रिलैक्स महसूस करती हैं। साथ ही इसका सिट्रिक एसिड खून को पतला करने का काम करता है, जिससे हाई बीपी की समस्या कंट्रोल में रहती है।

02. ऑस्टियोआर्थराइटिस के मरीजों को:

हरी मिर्च एंटी-इंफ्लेमेटरी है यानी कि ये दर्द से राहत दिलाने में मदद कर सकती है।  गठिया और पुराने ऑस्टियोआर्थराइटिस के मरीजों के लिए इसका सेवन काफी फायदेमंद माना जाता है। ये हड्डियों में सूजन और दर्द को कम करती है जिससे ऑस्टियोआर्थराइटिस के मरीजों को राहत महसूस होती है। साथ ही हरी मिर्च कैल्शियम का बेहतरीन स्रोत है जो हड्डियों को स्वस्थ और मजबूत रखने में मदद करती है।

03. विटामिन सी की कमी में:

विटामिन सी की कमी, इम्यूनिटी कमजोर करती है और आप किसी भी संक्रमण के प्रति सेंसिटिव हो जाते हैं। ऐसे में विटामिन सी से भरपूर हरी मिर्च का सेवन शरीर में विटामिन सी की कमी को दूर करती है और इम्यूनिटी बूस्ट करती है।

04. कमजोर आई साइट वालों को:

हरी मिर्च में मौजूद विटामिन आवश्यक पोषक तत्वों में से एक है, जो आई साइट बढ़ाने में मददगार है। ये बढ़ती उम्र के साथ कमजोरी होती नजर से बचाने और मोतियाबिंद जैसी आंखों की बीमारियों के खतरे को कम करती है।

हरी मिर्च खाने का सही तरीका:

आप रोजाना लंच में या रात के खाने में 1 या 2 हरी मिर्च नमक लगा कर कच्चा खाएं। अगर आपसे ऐसे नहीं खाया जाता तो सूखी रोटी के साथ इसे खाएं। इस तरह से रेगुलर खाना आपको इन समस्याओं से बचाएगी या फिर इन बीमारियों को कंट्रोल करने में मदद करेगी।

डिस्क्लैमर: ये आर्टिकल सामान्य जानकारी के लिए है, किसी भी उपाय को अपनाने से पहले डॉक्टर से परामर्श अवश्य लें

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